یوسف گران پاشا در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در سال 91 مجموعا 245 مورد سنگ پراني به سوي قطارهاي محورشمال صورت گرفت كه بیش از 200 مورد آن مربوط به پرتاب سنگ به سوي قطارهاي مسافري بوده که در اثر اين سنگ پراني ها، تعداد 220 جام شيشه قطارها شكسته كه موجب خسارت 800 میلیون ریالی و زخمی شدن هفت نفر از مسافران شد.
وی افزود: پديده پرتاب سنگ به سوي قطارها كه از سوي كودكان و نوجوانان ساكن حاشيه خطوط ريلي صورت مي پذيرد، يكي از مشكلات و معضلات جدي راه آهن ها در اكثر كشورهاي دنيا علي الخصوص كشورهاي جهان سوم و در حال توسعه است كه گاه خسارات سنگين مالي و جاني را در پي دارد.
گران پاشا گفت: بر اساس تحزيه و تحليل يافته ها، رفتارهاي كودكانه و انگيزه هاي بازيگوشی به همراه ناآگاهي ها، بدآموزي ها و نارسايي های منابع آموزشي مهم ترين علل سنگ پراني ها توسط كودكان و نوجوانان حاشيه خط آهن به سوي قطارها محسوب مي شود.
وی از خانواده ها، اوليا و مربيان تربیتی مدارس حاشيه خطوط راه آهن و رسانه هاي گروهي و اصحاب قلم خواست كه نسبت به عواقب خطرناك پرتاب سنگ به سوي قطارها، هشدارهاي لازم را به نوجوانان داده و نسبت به آگاه سازي جامعه در خصوص خطرات ناشي از پرتاب سنگ فرهنگسازي کنند.
مدیرکل راه آهن شمال با اشاره به اینکه در 98 درصد موارد سنگ پرانی به سوی قطارها تنها رفتارهاي كودكانه و انگيزه هاي بازيگوشی عامل این ناهنجاری بوده است، گفت: بواسطه این رفتارهای نادرست در سال گذشته پرتاب سنگ به سوی قطارها موجب خسارت 800 میلیون ریالی و متاسفانه زخمی شدن هفت نفر از مسافران شد که بلافاصله با اعزام آنان به مراکز درمانی اقدامات لازم برای مداوایشان انجام شد.
وی افزود: بيشترين موارد سنگ پراني ها به سوی قطارها عموماً حد فاصل شهر های شیرگاه، قائم شهر، ساري، نکا و بهشهر بوده كه از نظر تمركز جمعيتي بيشترين حجم ساكنان مجاورخط آهن را تشكيل مي دهند.
راه آهن شمال استانهای گلستان، مازندران و بخشهایی از استان تهران را شامل می شود.
نظر شما